Zveřejněno: 29. 05. 2023
Chléb je základní potravina, která nás v kuchyni provází už 12 tisíc let. Průměrný Čech sní za rok až 40 kg chleba. Denně se v České republice prodá 1 milion bochníků chleba. Jak se tedy peče chleba? Nejen o tom byl edukační program v muzeu Žerotínského zámku, který jsme v minulém týdnu s žáky 2. A navštívili. Dozvěděli jsme se, jak těžká byla práce na polích, a které činnosti museli lidé na venkově vykonávat. Od zorání půdy přes zasetí obilných zrn až po samotnou sklizeň. Žáci si pomleli obilí na mouku, paní z muzea připravila těsto, a pak si vyváleli chlebovou placku, kterou po upečení ochutnali. Všem se program moc líbil.
Mgr. Petra Jankotová
Zveřejnil: | Miroslava Borošová |